Ajankohtaista


 

Vuoden Luontokuva 2015

Vuoden Luontokuva 2015-kilpailun on voittanut polkulainen Antti Leinonen kuvallaan "Äiti oota":


Kuvan linkki:http://www.vuodenluontokuva.fi/vuodenluontokuva2015

Kilpailu järjestettiin tänä vuonna 35. kerran ja tulokset julkistettiin Helsingin Kullttuuritalolla 18.10.2015. Kilpailuun osallistui tänä vuonna 857 kuvaajaa ja 11 503 kuvaa kahdeksassa eri sarjassa. Tiukan karsintaseulan läpi semifinaaleihin selvisi 412 kuvaajaa ja 1064 kuvaa. Toisen karsintakierroksen jälkeen finaalissa kuvaajia oli jäljellä 144 ja kuvia 244. Näiden joukosta valittiin palkittavien joukkoon nyt julkistetut parhaat 40 kuvaa. Tuomareina toimivat tänä vuonna Olavi Kalkko, Jarmo Manninen, Elina Nuortie ja Kari Westerholm.

Maisemat-sarjassa menestyi myös polkulainen, Kempeestä kotoisin oleva luontokuvaaja Petri Puurunen, joka sai jäsenistön kunniamaininnan kuvallaan "Talviaamun heijastuksia":

Kuvan linkki:http://www.vuodenluontokuva.fi/palkitut2015

 

Tässä kilpailun sarjavoittajat: http://www.vuodenluontokuva.fi/sarjavoittajat2015

KASVIT JA SIENET / Jaana Kotamäki

 

LINNUT / Ana Schorin MAISEMAT / Pekka Savolainen NISÄKKÄÄT /Antti Leinonen

MUUT ELÄIMET / Juhani Kosonen

 

TAIDETTA LUONNOSTA /Sami Karjalainen LUONTO JA IHMINEN / Seppo Keränen NUORET/ Ilkka Räsänen

 

Kilpailun palkituista 40:stä kuvasta tehdään myös printtinäyttely, joka tulee kiertämään useampana näyttelykokonaisuutena läpi Suomen tulevan vuoden aikana. Kaikki palkitut 40 kuvaa löytyvät täältä: http://www.vuodenluontokuva.fi/palkitut2015 .

 

Oulussa Vuoden Luontokuva 2015-tapahtuma järjestetään maanantaina 26.10.2015 ja siellä on mahdollisuus nähdä kaikki palkitut kuvat tuomariston kommentteineen n. puolen tunnin videokoosteena. Tarkemmat tiedot Tietomaassa klo 18 alkavasta tapahtumasta ja sen muusta ohjelmasta löydät TÄÄLTÄ sekä Facebookista.

 

Voittajasta hieman lisää

 
Helsingin Kulttuuritalolta 18.10.2015 palkintojenjakotilaisuudesta (kuvat: Tapio Kostet)Kuva: Jyrki Kallio-Koski


Kuhmolainen ammattiluontokuvaaja Antti Leinonen on ensimmäinen, joka on voittanut Vuoden Luontokuva-kilpailun peräti kolme kertaa. Aiemmat voitot ovat vuosilta 1990 ja 1998:

  

Kuvat: http://www.vuodenluontokuva.fi/1980_2002

Leinonen on myös Vuoden Luontokuva-kilpailun kaikkien aikojen menestynein kuvaaja, sillä hänet on palkittu kilpailussa ainakin 20 kertaa vuosien 1982-2015 aikana. Mainittakoon, että hän myös menestynein suomalainen kuvaaja maailman suurimmassa luontokuvakilpailussa eli BBC:n Wildlife Photography of the Year (WPY), jossa hänet on palkittu 13 kertaa.

Antti Leinonen tunnetaan myös kirjailijana ja hänen viimeisin teoksensa "Ahman kintereillä" valittiin WWF:n vuoden luontokirjaksi vuonna 2012. Julkaistuja teoksia on kaikkiaan 8, mutta sen lisäksi hän on ollut mukana kirjoittajana ja/tai kuvittajana useissa yhteisjulkaisuissa. Hän kirjoittaa myös luontokuvaukseen liittyviä artikkeleita alan lehtiin.

Monet kirjat ja artikkelit ovat syntyneet pitkäjänteisten vuosikausia - tai jopa vuosikymmeniä - kestäneiden kuvausprojektien tuloksena. Myös kilpailukuvissa nämä läheiset aiheet kuten karhut, peurat, ahmat, kotkat ja korpit ovat tulleet yleisölle tutuiksi.

 

Muualla mediassa aiheesta lisää

Helsingin Sanomat
Yle
Yle (toinen artikkeli)
Kaleva
mtv3
Iltasanomat
Aamulehti
Maaseudun Tulevaisuus
Kainuun Sanomat
Suomen Luonto
 

 

> Ajankohtaista
backtotop