Ajankohtaista


 

Superkuu näkyi sittenkin

Maanantaipäivä 14.11.2016 oli Oulun seudulla upea aurinkoinen pakkaspäivä ja kuuhullut jännittivät mitä ilta toisi tullessaan. Säätiedotukset olivat luvanneet pilvistä, mutta onneksi ennusteet eivät pitäneet ollenkaan paikkaansa. Hyytävässä tuulessa ja pakkasessa innokkaimmat kuvaajat olivat jo hyvissä ajoin iltapäivällä hakeutuneet otollisille paikoille jalustoineen ja kameroineen.

Hyvissä ajoin kannatti paikalla ollakin, sillä oranssina hehkunut kuu nousi iltapäivällä jo puoli viiden aikoihin ja se oli kuvattavissa vain lyhyen hetken - pian nousunsa jälkeen se oli jo liian kirkas kuvattavaksi ja värihehku oli kadonnut.

Tässä linkkejä polkulaisten superkuukuviin, linkkejä lisätään:


Kuva: Mikko Silvola 14.11.2016 Raahe - Vihanti

 


Kuva: Raija Väyrynen 14.11.2016 Hailuoto
"
Marraskuun superkuu, 14.11.2016, on supersuperkuu, joka on lähimpänä maata sitten vuoden 1948. Superkuitahan on joka 14 täysikuu. Nyt pitäisi kuun näyttää 14 % suuremmalta ja 30 % kirkkaammalta kuin tavallisesti. Olimme katsomassa Potin haminassa täydenkuun nousua. Minua on aina kiehtonut ja ihmetyttänyt kuun nousu meren takaa, se ikäänkuin syntyä pulpahtaa meren kainalosta. Lisäksi ilman taitekertoimen vaihtelusta johtuva refraktio antaa kuulle jänniä piirteitä: väri on voimakkaan oranssi ja muoto on vääristynyt."
 

 

 

Video: Pertti Väyrynen 14.11.2016 Hailuoto
Supersuperkuu nousee koillisesta. Vielä avoin meri aikaansaa voimakasta väreilyä ja kromaattisen värikirjon kuun ylä- ja alaosan välille.

 

 


Kuva: Ulla Tuomela 14.11.2016 Oulu - Kiiminki

> Ajankohtaista
backtotop