Helmikuun jäsenilta

Helmikuun  jäsenilta keskiviikkona 18.02.2015 klo 18:30
Kansankatu 47, neljäs kerros, Oulu.

Kokoontumispaikan alaoven ollessa lukittu ota yhteyttä hallituksen jäseniin, niin ovi tullaan avaamaan.

Ohjelma:

 

 

Kuvaesitys J-P Metsävainio: "Astronomista luontokuvausta"

Vaikka tähtikuvaus on hyvin teknistä, on se kuitenkin taiteellinen ilmaisukeino ja luontokuvausta. Metsävainion intohimona on paljastaa yötaivaan salaista kauneutta. Kuvat paljastavat kätkeytyneitä maailmoja meitä ympäröivästä maailmankaikkeudesta.

 

"Vasta pimeässä voi nähdä kaiken."

 

Kuvissa on visuaalisen ulottuvuuden lisäksi myös fysikaalinen ja metafyysinen taso. Tämä kerroksellisuus on aina kiehtonut häntä, se tuo kuviin jännitteitä yli normaalin kuvallisen kerronnan. Vaikka kuvat ovat Metsävainiolle henkilökohtainen ilmaisukeino, ne täyttävät myös tieteellisen kuvaamisen kriteerit.

 

Tähtikuvaus on sekoitus tiedettä, taidetta ja tekniikkaa sekä yksi vaativimpia valokuvauksen muotoja. Yötaivaan himmeiden ja kaukaisten kohteiden kuvaaminen vaatii usein monien kymmenien tuntien valotuksia,  useina eri päivinä, viikkoina ja vuosina. Ihmissilmälle näkymättömät yötaivaan värit punainen, vihreä ja sininen valotetaan värikanava kerrallaan filtterien avulla. Kaikki värit kuvissa on valotettu taivaalta, niitä ei ole tehty kuvankäsittelyn keinoin. Kuvausprosessin työläydestä johtuen keskimäärin vain tusina uutta kuvaa valmistuu vuosittain. 

 

Kaikki kuvaaminen tapahtuu liikkuvalta alustalta, koska maapallo pyörii. Tämän kompensoimiseen tarvitaan vastakkaiseen suuntaan pyörivä seurantajalusta. Fokusointi, lämpölaajeneminen, mekaaniset epätarkkuudet jne. vaativat kaikki virheiden kompensointia mekaanisesti toteutettuna, toleranssit ovat millin tuhannesosia. Kamera on erityisvalmisteinen ja jäähdytetty n. -70 C asteeseen. Metsävainio on itse myös rakentanut monia käyttämistään oheislaitteista Oulun ydinkeskustassa sijaitsevaan yksityiseen observatorioonsa.

NASA on valinnut 8 kertaa Metsävainion kuvan Astronomy Picture of the Day pääkuvaksi. Syyskuussa 2014 tuli 3. sija Astronomy Photographer of the Year kilpailussa Britanniassa. Palkinto- ja näyttelylista on pitkä. Lisää täältä: 

 

Kuvaesitys Jari Salonen: "30 kameraa Selkämerellä"

 

Jari Salonen kuvaa Ylen vuoden 2016 ohjelmistoon isoa kolmiosaista luontodokumenttia Selkämeren luonnosta. Tarinoiden pääosissa ovat Selkämeren kesän moninaiset eläimet; linnut, käärmeet, kalat, hyönteiset - sekä alueen verrattoman upea luonto kaikkine mausteineen.

Kuvausprojekti on aivan megalomaanisen kokoinen. Siksi se vaati myös täysin omanlaisensa kuvausmetodin, johon otsikkokin viittaa. Käytössä on ollut uusinta tekniikkaa reilun 30 kameran verran. Tarjolla on siis aivan uusia kuvakulmia suomalaiseen meriluontoon.

Lisätietoja produktiosta ja 9 minuutin video Jarin kuvauspäivästä Erätulilla-ohjelmasta löytyy  YLEn sivuilta.

 

 

backtotop