Timo Suominen   Alpit.
Keskikesän jäätikköretkiä

Aikaisin aamulla on turvallisempaa. Suosituilla reiteillä tepastellaan jonoissa.
Mont Blancin ympäristö on ranskalaiseksi alueeksi poikkeuksellinen: siitä löytyy paljon tietoa englanniksi. Reittikirjat esittelevät nimekkäimpien vuoristovaellus- ja kiipeilyreittien lisäksi useita helpompia vaihtoehtoja, joilta aukeaa tunturiretkeilijälle huikaisevat näkymät. Heinäkuussa 2000 olimme kaverini kanssa kahdella huipulla keskenämme; reiteillä liikkui hiukan eri aikaan noin viisi muuta köysistöä. Turistireiteillä on tungosta kuin Kevon kanjonissa ruska-aikaan.

Iltavaloja leiriä vastapäisellä seinämällä
Aikainen kuukkeli syö pullan
Nukkumaan kannattaa kierähtää pian otettuasi kuvan viimeisten säteiden tanssista seinämällä. Sadepäiviä laaksossa kuluttaessa edullisen viinin aiheuttama "vuoristotauti" voi tärvätä retkeilyloman hienoimman päivän: juutut aamulla japanilaisten taakse kolmen tunnin hissijonoon.

Auringonnousua voi seurata leppoisasti telttansa lähistöltä tasaisemmalta jäätikköalueelta tai Chamonixin laakson länsirinteen poluilta. Kiireisimmät lähtevät pitkille reiteille jo ennen puolta yötä. Täysikuu valaisee maisemaa, ja otsalamppujen kiilat piirtävät kiiltomadon muun muassa Tacul vuoren rinteeseen.

Aamuinen Mont Blanc du Tacul pari kilometriä tavallisimmalta telttailupaikalta.
Hienoimpia aamun valoja et pääse kokemaan, vaikka ehtisit aamun ensimmäiseen korihissiin. Useimpien hissien viimeinen vuoro laaksoon lähtee auringonlaskua aiemmin. Kannattaa telttailla!

Kirkkaana päivänä aurinko paistaa ällistyttävän kuumasti: huolimattomasti suojattu iho kesii seuraavina päivinä. Myös vuoren pinta hikoaa. Jyrkkien seinämien läheisyydessä kuulee iltapäivisin toistuvaa jytinää kivien ja jäälohkareiden rummuttaessa vuorta
tippuessaan ylempää.

Viikarin vyötäisille kannattaa sitoa nyöri.
Lapset mukaan vuorille
Vuorilla on tarjolla myös mukavuuksia. Kaikilta vuoristomajoilta saa siedettävään hintaan päivällisen; suurimpien majojen keittiöt loihtivat melkein ravintola-annoksia. Omia eväitä saa toki syödä, ja poluilla näkeekin patonkeja poikittain reppujen päällä. Majalla leivän väliin leikataan camembert-juustoa sentin siivuina,
ja moni kantaa tilkan viiniä kostukkeeksi.

Kustannuksissaan pihistellen liikkuville löytyy sisätiloista keittopaikka ja joskus kuivattelumahdollisuus. Kahden päivän retkivarustus ja eväät mahtuvat päiväreppuun, jos yöpyy majassa. Telttapaikkoja louhikkoisissa rinteissä on rajallisesti, ja majoite on purettava päiväksi.

Ensimmäiset säteet vuoren takaa tervehtivät vuoristovaeltajaa.
Osaan vuoristomajoista pääsee ylittämättä jäätikköalueita, joilla liikuttaessa on vaarana loukkaantua railoon pudotessa. Jäätiköllä pitää tiedostaa ottamansa riskit, ja railopelastus täytyy harjoitella kunnolla etukäteen. Esimerkiksi Kebnekaisen alueella, Ruotsissa, voi halutessaan kartuttaa kokemusta.


Nikon F50, 35-80/4-5.6D
Pentax MG, Vivitar 28-105/3.5-4.5