Raimo Hämeenaho   Joukamojärvi, Kuusamo.
Revontulet kuutamoyössä

 

 
Maaliskuun toisella viikolla olin Kuusamossa Joukamojärvellä. Täysikuu loisti taivaalla ja pakkasta oli viisitoista astetta. Revontulien loimu sai lähtemään hirsimökin lämmöstä kylmään yöhön. Jo päivällä lapioin lumet pois laiturin kannelta ja sinne pystytin pari jalustaa, digi- sekä dia-kameroille. Taivaan loistetta kuvatessa pyörin kameroiden ympärillä ja astuin laiturinkannen ulkopuolelle. Koin melkoisen yllätyksen kun oikea jalkani upposi reittä myöten jäiseen veteen vaikka jäätä piti olla 80 cm. Ihmettelin tapahtumaa ja totesin että syksyiset piisamien karkoitukset eivät olleet onnistuneet. Astuin vahingossa piisamien sulana pitämään kulkuaukkoon kun pitivat majaa minun laiturin alla.

 

Järkytyksen jälkeen tunnelma kohosi kun helmipöllö aloitti kuutamossa rantamännyssä naaraalle tarkoitetun kutsupuputuksen. Ja kuin tunnelman kruunuksi kettu huusi läheisellä harjulla omat kosiohuutonsa. Saatoin palata kuitenkin hyvillä mielin ja kokemusta rikkaampana mökin uunin viereen sulattelemaan jäätynyttä jalkaani.

Myöhemmin helmipöllöuroksen kutsu puputus oli tavoittanut naaraan korvat ja mökin pihapetäjään laittamaani pökkelöpönttö oli saanut naaraan hyväksynnän. Toiveissa on päästä kuvaamaan kevään edetessä viehkeitä helmipöllön poikasia.