Jari Wilenius   
Hauskat alivuokralaiset

Meriharakka etsii ruokaa ensinmäisistä sulapaikoista.

Päätöntä menoa.
Olen seurannut keväästä saakka kahden mielenkiintoisen lintulajin elämää, nimittäin Meriharakan ja Ristisorsan. Erityisen hauskaksi nämä lajit tekevät niiden hassu väritys ja ulkomuoto.

Meriharakka on mustavalkoinen oranssinokkainen suurikokoinen kahlaaja. Ristisorsa on väritykseltään lähes identtinen, mutta pienen hanhen kokoinen pyylevä punanokkainen sorsa!

Heti keväällä, kun ne olivat saapuneet, kuvasin niitä merenrannalla piilokojusta, jotta pääsisin tarpeeksi lähelle.

Koiras ristisorsa on mielettömän komea!

Ei ole kovin hyvä piilopaikka meriharakan pesiä.

Pesälle pitäisi kiireesti päästä, hyvät ihmiset!
Kun pellot viimein sulivat, alkoi niiden pesimäkausi. Meriharakka teki vaatimattoman pesänsä suoraan mullospellolle, kuten niin monena vuonna aiemminkin. Pesä on aina hyvin lähellä edellisvuotista pesimäpaikkaa.

Luulisi petojen olevan helppo huomata tämä kauas valkoisena loistava lintu. Siellä se ei ole ainoastaan petojen armoilla, vaan on aivan maanviljelijän käsissä, onnistuuko pesintä lainkaan! Piittaamaton traktorikuski jyräisi helposti pesän ja sen mukana meriharakan munat.

Ristisorsa, se vasta yllätyksellinen pesijä onkin, se nimittäin pesiii mielellään rakennusten alle! Ei jotenkin uskoisi millään, että noin eksoottisen näköinen lintu edes asustaa täällä ja että se pesii aivan ihmisten pihojen tuntumassa, usein vielä heidän mitään siitä tietämättä!

Helppoa ei ole ristisorsallakaan, kun pitäisi mennä pesälle, on usein pihalla ihmisiä omissa askareissaan. Seurasin kerran tälläistä tapahtumaa, lintupolo yritti lyllertää portista pihaan ja joka kerta se joutui kääntymään takaisin.

Vaikka on vasta alkukesä, on meriharakalla jo poikaset. Turvassa eivät ole nekään, ahnaiden varisten ja harakoiden nälkäisiltä katseilta. Saa nähdä, kuinka ristisorsan poikasille käy, vai näkeekö niitä ensinkään? Samalla paikalla nähtiin myös huuliaan lipova kärppä.

No, sama piipitys ja lyllerrys jatkuu ensi kesänä, jos olemme onnekkaita. Hyvää kesää kaikille, niin linnuille, kuin niistä pitäville!