Raimo Hämeenaho   Martinselkonen
Karhunpainia Martinselkosessa

 
Elokuussa v.2004 olin itärajan tuntumassa Martinselkosessa karhuja tapaamassa. Jo vuosia karhumaita jyhkeällä olemuksella ja arvovallalla hallinnut valtauros Bodariksi nimetty käyskenteli rauhallisesti. Naposteli suupaloja mättäiden lomassa ja näytti olevan elämäänsä tyytyväinen.


 
Mutta sitten korvenrauha järkkyi. Sivummalla olleet nuoret urokset ruokailivat rauhassa noin kolmenkymmenen metrin etäisyydellä toisistaan. Yllättäen Nousukkaaksi nimetty voimiensa tunnossa oleva uros hyökkäsi karjumaan ikätoverilleen, jolla on vaalea niskalaikku. Niskalaikku ei paennut hyökkäystä vaan nousi kahdelle jalalle ja alkoi karjua Nousukkaalle. Siinä otettiin mittaa toisistaan ja tehtiin arvovalta jakoa.

 
Lammessa ollut märkäturkki Nousukas oli matalana ja joutui perääntymään. Odotin että lyövätkö toisiaan, mutta ei. Niskalaikku laskeutui Nousukkaan viereen ja karjui oikein kunnolla että mitä sinä julli oikein uhoat.


 
Niskalaikun nöyryyttämä Nousukas ärsyyntyi entisestään ja meni mitteleen voimiaan valtauros Bodarin kanssa. Bodari ei perääntynyt kun oli tottunut että toiset väistää valtiasta.
Nousukkaan eleissä oli uhmaa, joka enteili karhuyhteisössä arvovalta ja hierarkia muutoksia.


 
Bodari piti vielä johtajan valtikkansa. Mutta Nousukas oli antanut myrskyvaroituksen ja kävi kuumana. Niin että piti käydä mutakylvyssä jäähdyttämässä tunteita.
 
Keväällä v. 2005 kun karhut heräilivät talviunilta, kantautui tietoja Martinselkosesta, että nuori uros Nousukas olisi mitellyt voimiaan Bodarin kanssa ja ottanut vallan 33 vuotiaalta valtaurokselta.

Luonnonvaraisella karhulla 33 vuoden ikä on tosi kunnioitettava ikä. Mikä osoittaa Bodarin olleen viisaan ja varovaisen valtiaan.