Pekka Pura   
Lintuja jään reunalla

 
Toukokuun ensimmäisenä lauantaina menin kesämökille katsomaan lintutilannetta. Sää oli todella lämmin ja aurinkoinen. Pieni järvi oli vapautunut jäästä lähes kokonaan. Vain järven toisessa päässä oli varjopaikassa pieni kaista jäätä. Jään reunalla oli vilkasta liikettä. Niinpä laitoin piilokojun tämän jääkaistaleen viereen.

Koiras sinisorsa etsi syötävää jään reunalta. Myös pesimäkumppani oli paikalla. Havaitsin viime kesänä kaksi sinisorsapoikuetta, joten jatkoa on luvassa.


 
Rantasipi kulki edestakaisin pitkin jään reunaa etsien makupaloja koko kuvaamiseni ajan. Toista rantasipiä en paikalla havainnut.


 
 
Telkille olin käynyt kunnostamassa kaksi pönttöä huhtikuun alkupuolella. Ruokailuhetkien lomassa telkkäpari kuherteli jään reunalla siihen malliin, että taitaa toinen pöntöistä saada asukin tänäkin vuonna.


 
Västäräkki oli aloittanut pesän rakentamisen kesämökin pihalla olevaan takkaan. Munia ei pesän tekeleessä vielä ollut. Takka oli huono valinta, mutta uskon uuden pesäpaikan löytyvän vaikkapa vieressä olevasta halkopinosta. Pesänrakennustouhujen lomassa västäräkki tepastelee jäällä täyttämässä vatsaansa.


 
Varikset, lokit ja harakat poimivat jään reunaan ajautuneita kuolleita kaloja. Yllätykseksi myös telkkäkoiras söi kalan raatoa.

Seuraavana päivänä viimeisetkin jään rippeet olivat kadonneet järvestä.

Laajempi kuvakooste löytyy kotisivuiltani:
www.pekkapura.com