Riitta Mäkelä   Storforsen, Ruotsi
Storforsen - Pohjolan suurin vapaa koski

 
Perämeren kaaren tietä Luulajaan ja sieltä kohti Älvsbytä ja kohti vastaan nousevia tuntureita. Tuota pikaa Piteälven, yksi Ruotsin neljästä valjastamattomasta kansallisjoesta, laajenee valtavaksi koskeksi, nimeltäänkin Storforsen. Mahtavimmillaan koski on keväisin tunturien lumien sulaessa. Ennätyskuiva kesä 2006 vaikutti koskeenkin. Heinäkuussa kuohujen keskellä oli "saaria", joita ei ole ennen nähty.

 
 
Storforsenin luonnonsuojelualue on myös kalastus-, retkeily- ja turistialue alavirran isoine hotelleineen. Luontoon vaivautumaton luontoturisti voi katsella kosken luontonäytelmää ikkunasta.


 
Mutta veden liikkeen hurjuuden vivahteet näkee vain läheltä. Voimansa vastakohdaksi koski nostattaa ilmaan kevyitä, utuisia vesihattaroita.

 
Veden vaahtopäät etenevät voimalla ja antavat katsojalle tilaisuuden aina uusiin kuvakulmiin. Kuvan yläreunassa näkyy uittohistoriaa, Storforsenin uoman vanhoja puisia reunoja. 1980-luvulle saakka ylämetsien tukit tulivat Piteälvenia alas sahoille.

 
 
Ikivanha koski on ollut vielä leveämpi. Uittoreunat ovat paljastaneet veden muovaamaa peruskalliota. Nyt kallion vaikeakulkuisimpien osien päällä kulkee puisia kävelysiltoja ja vähemmän vaikeakulkuinen osa on suosittu kokoontumispaikka. Heinäkuisena sunnuntaina 2006 alue oli täynnä perheitä piknikillä ja lapset porskuttelivat kallionkolojen lammikoissa…

 
… kunnes hellepäivän idylli särkyi yht´äkkiä nousseeseen ukonilmaan ja rankkasateeseen. Tosin nämä sadepisarat kallionkolon veteen ovat vasta alkusoittoa siitä, mitä tuleman piti.