Ilkka Haapavirta   Sumburgh Head, Shetlanti. Elokuu.
Laiskan miehen lintusafari

 

 
Shetlannin pohjoisosan pienet ja vaikeakulkuiset saaret ovat tavoitteena monelle lintukuvaajalle. Osan Shetlannin lukuisista lintulajeista tavoittaa helpommin pääsaaren eteläkärjessä olevan majakan ja sen parkkipaikan väliseltä alueelta. Majakalle johtava tie kulkee jyrkkien kallioiden välistä kapeaa harjannetta. Sen molemmin puolin pesii kivilohkareiden muodostamilla rinteillä joukoittain lokkeja ja lunneja. Tuulisella säällä voi seurata lunnien epätoivoiselta vaikuttavia laskeutumisyrityksiä kallionkielekkeelle peruuttaen ja räpiköiden samalla siivillä vastatuuleen. Yllättävää onkin, että lintujen liikehdintä on vilkkaampaa tuulisella säällä, kun ne kauniina kesäpäivänä näyttävät viettävän aikansa pesissään.

 
Vesirajan jylhillä kallioilla lepäilee merimetsoja kalastuspuuhiensa välillä. Hetken odotuksen jälkeen voi nähdä tyypillisen merimetson poseerauksen sen levittäessä siipisulkansa niitä kuivatellakseen.
Veden päällä lentävät suulat majesteetillisen päättäväisesti. Ne ovat huomattavasti helpompi kuvauskohde kuin poukkoilevat pikkulinnut.Näiden maistiaisten jälkeen toivoo vielä kahta asiaa; että pääsisi joskus myös niille lintusaarille ja että mukana olisi kunnon lintukuvauslinssit.

 


Nikon F100 & AF-Nikkor 80-200/2.8, käsivaralta, Kodak 100VS.