Sauli Herva   Vatnajökull, Islanti.
Maailman pienin mannerjäätikkö

Toukokuussa 1999 hiihdimme halki Vatnajökull -jäätikön. Kelit vaihtelivat, saimme kokea molemmat, arktisten olojen lempeyden ja ankaruuden. Vatnajökull on halkaisijaltaan noin 100 kilometriä ja se on Euroopan ylivoimaisesti suurin jäätikkö, oikeastaan se on maailman pienin mannerjäätikkö. Ylhäällä lakijäätiköllä maisema muistuttaa lähinnä tasankoa, mutta yllättäen sieltä löytyy 100 - 200 metrin korkeuseroja. Hieman kuin Lapin laakeilta tuntureillta. Horisontti on valkoinen ja vaeltajat hiihtävät kohti auringonlaskua.

 
Leiriä pystytettäessä täytyy rakentaa tuulimuuri vaikka sää olisi kuinka upea tahansa. Islannissa säätila muuttuu kesken lauseen ja yöllä voi olla myrsky. Tuulimuuri varjelee telttaa ja vaeltajia eivätkä kyljelleen kaadetut ahkiot täyty vedellä jos keli yöllä lauhtuu.

 

 
Keskellä Vatnajökull -jäätikköä aukeaa oikea hornankattila. Mannerlaattojen saumavyöhykkeessä jäätikön uumenissa lymyään Grimsvötn tulivuoren kaldera. Kalderan reunalla on tunturimaja, jonka saunassa on keskuslämmitys. Pulaa ei ole kuumasta vedestä, vaan kylmästä!

Grimsvötnin pannu purkaantui loppuvuodesta 1996 ja sulatti kuutiokilometreittäin jäätä ja lunta. Sulavedet purkautuivat 50 kilometrin matkan jäätikön alla kunnes ryöppysivät rannikon sandureille. Amazonas-jokea suurempi virtaama paiskoi kerrostalon kokoisia jäävuoria ympäri mustia laavasoratasankoja ja veivät mennessään 20 kilometriä valtatietä Atlanttiin. Jykevät teräksiset siltapalkit vääntyilivät kuin muovailuvahatangot.

Islannin korkein kohta on Vatnajökull -jäätikön laidalla Oraefajökull -massiivin jäätiköstä ylös pistävä 2119 m.p.y. korkeudella sijaitseva Hvannadalsnuhkur. Huipulle päästäkseen vaeltaja tarvitsee kenkiin kiinnitettävät jäätikköraudat ja vaellushakun. Sanatarkasti suomennettuna Hvannadalsnuhkur tarkoittaa Väinönputkilaaksonhuippua.