Raimo Hämeenaho   Kuusamo
Harakan hupia
Harakkaa esiintyy kaupungeissa, taajamissa, maaseutukylissä rakennusten läheisyydessä, pihapiireissä sekä metsissä. Maassamme arvioidaan pesivän 10000 – 20000 harakkaparia. Harakka on meille tuttu mutta silti niin etäinen. Harakkaa pääseekin hyvin harvoin tarkkailemaan lähietäisyydeltä. Koska harakka on aina valpas ja tarkkaavainen, se huomaa pienenkin liikkeen.
Kun suuntaat kameran harakkaa kohti niin samassa se pakenee ja päästää ilmoille räkättävän laulun.


Merikotkan piiritys
 

Oli mielenkiintoista kuvauskojusta seurata harakoiden keväisiä touhuja. Harakat ovat vilkkaita ja jopa ilkikurisia veitikoita. Kun Merikotka laskeutui kuvauspaikalle niin välittömästi harakat piirittivät sitä. Aina joku harakoista pyrki menemään kotkan taakse ja vetämään nokalla kotkan pyrstösulista häiriten sen syöntirauhaa. Harakat nauttivat jännityksestä ja luottivat nopeuteensa paeta merikotkan voimakkaisiin kynsiin joutumisesta. Merikotkan ja harakan kokoero on tosi suuri.


Korpin ja harakan kisailu

Korpilla paloi pinna
 

Samaa kiusanhenkisyyttä joutuivat kokemaan paikalla olleet korpit. Välillä syntyi kiivaita takaa-ajo tilanteita kun joillakin korpeista niin sanotusti paloi pinna. Harakka vikkeläliikkeisenä lintuna aina ehti paeta takaa-ajajaansa ja antoi lisää ärsytystä makealla räkätyksellä.Harakat taistelee
 

Mikäli muita lintulajeja ei ollut paikalla niin energiset harakat jatkoivat kisailuja lajitovereidensa kanssa. Siinä oli vauhtia ja lentoakrobatiaa sekä välillä lumessa painimista. Harakoiden suurin intohimo oli lajitovereiden takaa-ajo. Vaikka ruokaa olisi riittänyt jokaiselle niin ei menty syömään. Mutta kun jokin harakoista otti nokkaansa ruokapalan niin sitä ryhdyttiin joukolla ajamaan takaa niin kauan että se pudotti ottamansa saaliin. Sitten tuli hetkeksi rauha.


Välillä kavereita
 

Kun harakat olivat tuntikaupalla kisailleet niin lopulta tuli väsymys. Sitten elettiin sovussa niin merikotka, korpit, varikset kuin harakatkin.