Anna Maria Mattila   Azorit, Portugali
Puutarha meren sylissä

 
Azorien saaristo kuuluu Portugaliin ja lepää keskellä Atlantin valtamerta suunnilleen Lissabonin korkeudella. Saaristo on jyrkkäpiirteistä, mikä johtuu vulkaanisesta alkuperästä.

 
Azoreilla sadekuuro saattaa yllättää milloin vain, lukemattomia kertoja päivässä. Ilmasto on kesälläkin suhteellisen viileä, mikä selittänee saarten saaman runsaan pohjoismaisen suosion.

 
Azorien saaristo on kuuluisa kukkaloistostaan, tässä Kniphofia. Tavallinen turisti on kuitenkin onnellisen tietämätön siitä että suurin osa Azorien kasveista on tuotuja lajeja.

 
 
Araucaria on erikoinen ja alkukantainen havupuu, kotoisin Chilestä.


 
Azoreilla on alunperin ollut ainutlaatuinen lajisto, joka on saapunut osin pohjois-amerikan, osin euroopan mantereelta. Kasvillisuus on ollut pääasiassa matalaa varpu- ja pensasmaista metsikköä. Tässä eräs harvinaisuus, azorin mustikka (Vaccinium cylindraceum).

 
Saniaiset (kuvassa Pteridium) kukoistavat kosteassa ilmastossa. Useimpia tavataan muualla Makaronesiassa ja Iberian niemimaalla, mutta Azoreilta löytyy myös muutama oma saniaislaji.

 
 
Uudelleenmetsittämisohjelman seurauksena Azorien saarille on istutettu 12 500 hehtaaria japaninsetriä (Cryptomeria japonicum; taustalla), jota käytetään metsäteollisuuden raaka-aineena. Tämä ei kuitenkaan ole tavallinen hakkuuaukea, vaan luonnonsuojelijoiden tekemä. Japaninsetrimetsät ovat hyvin hankalia asuinympäristöjä paikalliselle peippolajille. Priolo (Pyrrhula murina) elää ainoastaan yhdellä Azorien saarella (Sao Miguel). Se on Euroopan uhanalaisin lintulaji ja hyvin riippuvainen Azorien alkuperäisistä kasvilajeista. Paikallinen luonnonsuojeluorganisaatio on poistanut tuodut lajit, m.m. japaninsetrit, ja on istuttamassa 300 hehtaaria saarten alkuperäisiä, priololle tärkeitä ravintokasveja (m.m. mustikka, saniainen).
Lisää aiheesta: http://www.spea.pt/ms_priolo/