Raija ja Pertti Väyrynen   Oulu
Linaria - Keisarin kruunu - Kartanon Äijä
Kannusruohon kukintaa elokuussa 2007 Oulussa.

 
Keltakannusruoho, Linaria vulgaris, on kypsän kesän kruunu, jonka kukinnan alkaminen on melkein kuin toinen kevät. Se on ns. alkuperäiskasvi, joka on tullut heti jääkauden jälkeen rannikon kuiville kedoille.


 
 
Ihmisen rakentamat laajat rata- ja tienvarsihietikot ovat mahdollistaneet sen leviämisen lähes koko maahan. Lapissa sitä on tarkoituksella kasvatettu pihojen koristeena ja mikseipä rohdosyrttinäkin.


 
 
Erityisen ”komiasti” se tuntuu kukkivan Perämeren rannoilla ja jokivarsilla.


 
Kannusruoho muodostaa sopivilla paikoilla laajoja hellepäivinä medelle tuoksuvia kukkaketoja, jotka ovat erityisesti suurten pölyttäjien kuten kimalaisten suosiossa.


 
Kukka ”avautuu” vain riittävän painavien hyönteisten alla. Kevyemmät veijarit pääsevät meteen käsiksi puraisemalla kannukseen reiän, kuten tässäkin kuvassa on tapahtunut.
Vasemmanpuoleisessa kukassa on yhden geenin toiminnan muutos (epimutaatio) – normaali kukka on muuttunut säteittäissymmetriseksi. Kyseisen ilmiön havaitsi jo Carl von Linne´ ja kirjoitti siitä 1744 kirjassaan Dissertatio botanica de Peloria. 
Kannusruohon kukinta jatkuu pitkälle syksyyn ja tarjoaa runsaasti mesiruokaa hyönteisille ja silmänruokaa kukkien ystäville.

Nauttikaa – Olkaa hyvä!