Ulla Tuomela   Kiiminki
Koiteli, Kiiminkijoen helmi

 
Tämä maakunnallisesti arvokas matkailunähtävyys ja retkikohde sijaitsee Kiimingissä. Luontokohteella on myös kulttuurihistoriallinen arvonsa. Sen maiseman erityisarvot perustuvat jokiuomien, koskien, saarien, rantojen ja luonnon erityispiirteisiin. Tässä kuvia Koitelista eri vuodenaikoina.

Kevät on Koitelissa tapahtumarikasta aikaa. Koskiuomat aukeavat vähitellen.


 
Huhtikuussa voit nähdä upeita jään nousuja, kun vapautuva koski sylkee sisuksistaan mitä erilaisimpia jääluomuksia. Voit myös kohdata helisevää ”kristallia”, tällaista näkyä katselee mykistyneenä; niin rajua mutta samalla herkkää.


 
Toukokuussa Koiteliin vaeltaa tuhansia ihmisiä, sillä jäidenlähdön jälkeen tulva-ajan runsasvetiset kosket ovat mahtavimmillaan.


 
Kesäkuussa veden virtaukset ovat jo hieman laantuneet, mikäli sateet eivät pitkitä tulva-aikaa. Kalastajia ja retkeilijöitä näkee päivittäin. Joskus olen nähnyt lähistöllä asuvia istuskelemassa luonnon omassa porekylvyssä kosken kuohuissa. Pitäisiköhän käydä kokeilemassa.


 
Koitelin rantojen ja saarten luonto on hyvin rehevää, eräät kauneimmista kukkijoista ovat rentukka ja rantakukka, jotka viihtyvät kalliopoukamissa ja rannoilla. Maisemaa hallitsevat kalliot, komeat ikivanhat petäjät, kuuset ja kuohuvat kosket. Voit löytää monenlaista tunnelmaa siirtyessäsi esim. rannalta saarten sisäosiin.


 
Jopa 2093 milj. vuotta vanhat kalliot ja kivet kiinnostavat retkeilijöitä. Kivikin voi olla kaunista katseltavaa; sen huomaat täällä.


 
Ruska kultaa maiseman syyskuussa. Kauniit värit heijastuvat puista ja kaisloista veteen, jolloin voit nauttia värien loistosta moninkertaisesti.


 
Riippusillat yhdistävät saaria toisiinsa, tämä vanha silta on rakennettu 1955. Sillan alkupäässä on vanha kyltti: ”Kuljethan jonossa kahden metrin välein, siltaa keinuttamatta”. Joskus pikkulikkana muistelen nähneeni, kuinka juhannusjuhlinnasta innostuneet nuoret miehet kokoontuivat sillalle ja keinuttivat sitä. Onneksi silta ja muukin ympäristö on kuitenkin säilynyt aika hyvin vuosien saatossa. Historiatietojen mukaan suunnilleen nykyisen sillan paikalla oli saaressa sijaitsevan sahatoiminnan vuoksi renkkusilta 1700-1800-luvun taitteesta alkaen. Silta purettiin aina talven ajaksi.


 
Marras-joulukuussa saapuu talvi, kun rannat saavat lumipeitteen ja vesi alkaa jäätyä. Pakkasaamun kauneus on henkeäsalpaavaa.


 
Tammi-helmikuussa ovat hiihtäjät jo tehneet latujaan lähelle rantaviivaa, patikoijat kulkevat jokea pitkin moottorikelkan jäljillä pysähtyen Koiteliin. Talvinen kirkas aurinko häikäisee. On hiljaista, kaunista ja rauhallista. Kuuletko kuitenkin hiljaisen veden pulputuksen jään alta? Veden ilmaantuminen jään päälle enteilee taas tulossa olevaa kevättä.

Koitelin neljä vuodenaikaa ovat kaikki kauniita omalla tavallaan, yksi ei nouse ylitse muiden.