Hanna Poropudas   Inari
Nuoren ja vanhan luontokuvaajan yhteinen opinretki
Minulla on ollut suuri ilo ystävystyä aivan eri sukupolvea edustavan kuvaajan kanssa, täällä Polun tapahtumissa. Taiston tarjottua kyytiä Polku Hailuotoon –tapahtumasta kotiin Ouluun, juttelimme koko matkan. Tutustuimme paremmin automatkan aikana ja huomasimme olevamme pohjimmiltamme hyvin samanlaisia. Vähitellen Taistosta on tullut ikään kuin hyvä ystävä ja ”isoisä”, jonkalaisen seuraa en ollut saanut lapsuudessani kokea isänisän ja äidinisän kuoltua. Eikä ole Taistolla ja Tuulikillakaan lapsia omasta takaa.

Keväällä kävimme hääpäivän päivällisellä ja Tuulikin ystävän omistamalla luomukasvitilalla, josta saldoksi tuli uskomattoman paljon kauniita kuvia. Kävimme yhdessä kuvaamassa Liminganlahdella. Taisto tuntuu suuresti innostuvan uusista ideoistani ja hänellä taas on vankka kokemus kuvaamisen teknisestä puolesta. Meillä on siis toisiltamme paljon opittavaa. Linssejäkään ei omasta takaa juuri ole, joten nekin mahdollistavat aivan uudenlaiset kuvat.

Tänä kesänä pääsin Taisto ja Tuulikki Niskasen kanssa viettämään erikoista lomaa Lapissa, heidän mökillään Inarissa. Keräsimme yrttejä ja muita luonnonantimia, vaeltelimme ja ihan vain oleskelimme. Sää oli kaunis ja lämmin suurimman osan ajasta, kalastimme ja tietenkin kuvailimme. Iltaisin keskustelimme syvällisistä asioista, leikimme vähän ruualla, saunoimme ja uimme Vuontisjärven kirkkaassa, juomakelpoisessa vedessä.


Kruununtorpan vanha majatalo vieraanvaraisuudessaan
Teimme pieniä retkiä sinne tänne lähiympäristöön. Monien reissujen teemaksi tuntui muodostuvan ”Tölkillinen kaljaa vanhalla porotilalla” tai ”kaljaa uupuneelle matkaajalle kannonnokassa” yms ”kaljaa oudossa paikassa”. (Emme kuitenkaan juoneet koskaan enempää kuin yksi taikka kaksi.)


Näkymä luonnon hotellin ikkunasta

Öiseen aikaan kelomökin punkassa, matkalaisen luomien alla, päivän maisemat kertautuvat mielessä

Taivaankannen ja vetten väet kohtaavat peilijärvellä
Matkaan kuului mm. veneretki karunkauniilla Inarijärvellä ja parin tunnin venematkan päästä löysimme mukavan paikan johon pystytimme leirin. Ensitöiksi kuitenkin juotiin kahvit aurinkoisella silokalliolla ja heti suunnistettiin kuvaamaan.


Hähähää! -paparazzi kiven takana
Tässä kuvassa (alla) Taisto on niin innoissaan kuvaamassa kiven takana, ettei huomaa toista väijyvää paparazzia!(huomatkaa hassu virne)


Vahtivuoro koiransäällä
Illalla meidät yllättää varsinainen koiranilma ja sateessa määrätietoisesti pystytämme teltan. Loppuilta menee sadetta pidellessä, mutta onneksi aamuaurinko kuivattaa märät vaatteet ja pääsemme tekemään lisää tutkimusmatkaa saaren kätköihin.


Aution saaren haltija suopursun tuoksuisessa valtakunnassaan
Myös itse haltija toivottaa meidät tervetulleiksi.

Kaksi taimenta kolmatta ja neljättä lajitoveria odottelemassa
Kun Taisto on kuvausreissullaan, heitämme Tuulikin kanssa vaatteet pois ja nautimme raikkaan Inarijärven hyväilystä sekä otamme aurinkoa. Kaikilla on naamat punaisena aurinkokylvystä kyyhöttäessä veneessä, jonka keula on nyt kotiinpäin. Ahti suo meille lohikala kastikkeeseen yllin kyllin taimenta, joista minulle (uskomatonta kyllä) heruu heti ensimmäisillä vedoilla kolme otusta ja Taisto saa kolmella vetovavallaan vain yhden. Se nappaa kiinni pitkän odottamisen jälkeen, vaikka Taisto onkin paljon kokeneempi kuin tämä tyttö…


Nauravat hampaat- Hammaskuoro hekottajat
Nokkoslätty -iltapalan ja pannukahvien jälkeen eräs ilta innostun kuvaamaan löytämiäni poronhampaita ja Taiston löytämää mysteeristä kallokoppaa (?) Valtavasti muitakin
mielenkiintoisia kuvauskokeiluja tein ja pari yhdessä Taiston kanssa, mutta ne ovatkin jo sitten toinen tarina.