Elja Herva   Oulu
Tämän talven jäitä

 
 
Olen asunut perheineni 34 vuotta Oulujoen törmällä Oulun Myllyojalla. Joella on melottu ja soudeltu, joessa on uitu ja pesty mattoja. Jäällä on luisteltu, hiihdetty ja potkukelkkailtu. Joskus on luisteltu jo pyhäinpäivänä, joskus on melottu jouluna. Joka talvi on kävelty joen poikki töihin 3-4 kuukautta, joskus lähes puoli vuotta.

Tänä talvena on toisin.

20.11.07 alkoi joen pintaan muodostua riitettä, joka kasautui paksummiksi lautoiksi.


 
Samana iltana joki virtasi jo suuria lauttoja, jotka viikkoa myöhemmin pysähtyivät, ja joki oli jäässä muutamia sulapaikkoja lukuunottamatta. 10.12.07 joki aukesi ensin keskeltä, sitten kokonaan, kapeita rantajäitä lukuunottamatta.


 
Sama toistui, ja 24.1.08 joki jäätyi neljännen kerran, mutta vielä edellisenä päivänä jäniskään ei päässyt yli.

 
 
Muutamaa päivää myöhemmin 28.1.08 jää näytti vahvalta, ja uskalsin mennä parinkymmentä metriä rantajäälle.


 
Helmikuun alkupäivinä oli heikkoa pakkasta ja lumisateita, sitten pari päivää vähän plussan puolella. 9.2.08 jää suli ja lähti seuraavina päivinä tuulen ja virran irrottelemana rantajäitä myöten, neljännen kerran tälle talvelle.


 
Muutaman päivän kuluttua (14.2.08) pakkanen teki taas riitettä ja uusia lauttoja, joista rakenteli viidennen jääkannen (15.2.08), tosin vielä reikäisen ja epäluotettavan.

 
 
Kahtena talvena aikaisemmin on syystalven jää kertaalleen lähtenyt. Miksi nyt on toisin? Ei ole ollut kovia pakkasia eikä muutamaa päivää pitempiä pakkasjaksoja. Lisäksi virta on ollut koko alkutalven tavallista voimakkaampi, kun Oulujärveä ei voida enempää täyttää.

Jäävätköhän suositut jäähiihdot kevättalvisella Oulujoella väliin tänä vuonna?

Entäpä tulevina talvina?