Erkki Vilpa   Oulu
Lumen aika
Aurinko on taivaan ihme. Sitä on luultu jopa jumalaksi. Kun maa kulkee kallellaan aina samassa vinossa asennossa, sen asema auringonsäteisiin nähden muuttuu pitkin vuotta. Vuoroin eteläinen, vuoroin pohjoinen osa saa runsaammin suuren taivaankehrän valosta ja lämmöstä. Maan elämään tulee suuri syke; syntyy vuodenaikojen vaihtelu. Täällä Pohjoismaissa se on erityisen selvä ja antaa Pohjolan luonnolle monenlaista dramaattisuutta. Mitä lämpöä emme saa suoraan auringosta, sen saamme välillisesti ilma- ja merivirtojen kautta.

Talven rajaksi katsotaan syksyllä se aika, jolloin vuorokauden keskilämpötila laskee nolla-asteen alapuolelle. Päivät ovat lyhentyneet. Pimeyttä ylläpitää ehkä enemmän lumen puute kuin päivän lyhyys. Kevät alkaa, kun samainen lämpötila kipuaa nolla-asteen yläpuolelle. Tavallisesti päivän keskilämmön raja jonkin aikaa hyppii nollaviivan molemmin puolin ennen kuin lopullisesti asettuu paikalleen. Puolivälissä huhtikuuta alkaa olla jo 20 tuntia valoa vuorokaudessa. Loppuosa vuorokaudesta on erilaisia hämärän asteita. Oulun tienoilla talvi alkaa yleisesti lokakuun lopulla ja päättyy huhtikuun alussa, joten talven pituus on täällä runsaasti viisi kuukautta.

Varsinkin kasvien ja selkärangattomien osalta luonto heräilee hiljalleen. Lintujen muutto ja soidinkäyttäytyminen myös monien nisäkäslajien osalta on jo alkanut, kun Oulussa ensimmäisenä jo maaliskuussa kukkivan kasvin, harmaalepän, hedenorkon alkavat pölistä ja pajujen latvat punertaa. Valo on Oulussa kevättalvella erityisen voimakasta. Kuvataiteilija Matti Mikkola toteaa: Tärkeintä minulle on valo. Sitä riittää näillä leveysasteilla. Kevättalvella kylmän ja lämpimän värikontrasti on suurimmillaan.

Sanana lumi on ollut kirjakielessä Mikael Agricolasta alkaen. Lumi on nykyään myös tytön nimi. Lumi voi olla monenlaista. Kansa on antanut lumen muodoille monia nimiä. Lumelle, lumisateelle ja lumen muodostelmille on satoja murreilmaisuja. Monet niistä ovat yleisessä käytössä. Sinulle lienevät tuttuja kirjakielessäkin tutut ilmaisut: suoja, nuoska, räntä, sohjo, loska, hyhmä, puuterilumi, vitilumi, höyty, höyhtä, kinos, hanki, nietos, pyry, tuisku, myräkkä, huurre, kuura ja riite.

Valokuvaus on käännös sanasta fotografia ja valokuvaamista voi sanoa vaikkapa valolla piirtämiseksi.Valoa on riittävästi, usein liikaakin. Ja kun muita askareita usein on vähemmän, aikaa on lumen tarkasteluun ja ihailuun.

Oheiset kuvat ovat vuosien 2007-08 näppäilyjä Oulujoen rannoilta keskeltä kaupunkia.


Hintan rannasta kohti vanhaa vesitornia

Värtön rannasta Kemiran suuntaan

Tervaleppä aamuvalossa öisen lumisateen jälkeen

Koivu pakkasaamuna

Sommitteluharjoitelma Pikisaaren jäältä

Lumikumpuja ilta-auringossa Korkeasaaressa