Ilkka Haapavirta   Zimbabwe. Joulukuu 2007
Joulu kesän keskellä

Kirahvi (Giraffe)
 
Afrikasta useimmille tulee mieleen Kenian tai Tansanian avoimet ja kuivat tasangot. Etelämpänä Sambesijoen varsilla on maisema tyystin erilainen, paljon metsäisempi ja vehreämpi. Joulun aikaan kasvukausi on vasta alullaan ja vihreys voimakkaimmillaan. Ruoho on ”vasta” alle puolimetristä, joten maisemia ja pienempiäkin eläimiä on vielä helppo havainnoida.


Namibiantoko (Bradfield’s Hornbill)

Etelänkalkkunasarvekas (Southern Ground Hornbill)

Vesiantilooppi (Waterbuck)
Maisemaan kuuluisi vanha tiikkimetsä, mutta puiden kaadon seurauksena se on alkanut muuttua pensaikoksi ja näkyvyys on siten heikentynyt. Samalla eläinlajistossa on tapahtunut muutoksia. Muuten, tuolla puiden kaatoon ei ole ollut syypäitä ahneet ihmiset vaan nälkäiset norsut.


Mustahevosantilooppi (Sable Antelope)
Valokuvauksen kannalta metsäinen maasto ei tietenkään ole mieluisin vaihtoehto. Latvusto syö valon määrää ja kasvullisuus pienentää mahdollisuuksia nähdä eläimiä kunnolla. Tämä lisää yllätystä - positiivista, kun eläimen kohtaa ja negatiivista, kun kuvaa ei ehtinytkään ottamaan.Leopardi (Leopard)
Yksi harvinaisuus, joka osui reitillemme, oli varjoisan puun oksilla levännyt leopardi. Niitä kuulemma näkee vain muutaman kerran vuodessa, mutta tämän yksilö havaitsi juuri meidän autokuntamme tähystäjän terävä katse.


Niilinkrokotiili (Nile Crocodile)
Sambesijoella ja sen rannoilla avautuu aivan oma lintu- ja nisäkäsmaailma. Veden pinnalla - tai oikeastaan lumpeen lehdillä - kävelevä ja hyönteisiä pyydystävä jassana on erikoinen tuttavuus Suomen linnustoon verrattuna.


Afrikanjassana (African Jacana)

Kirjokalastaja (Pied Kingfisher)