Markku Välitalo   Oritkari, Oulu
Oritkarin rannalla
Oulun kaupungin alueeltakin löytyy monia mielenkiintoisia kuvauskohteita. Niissä voi käydä piipahtamassa kameran kanssa kiireisinä aikoina, kun kauemmaksi suuntautuvat, suunnitellut kuvausretket eivät ole mahdollisia.

Itselleni kuvauspaikat ovat vakiintuneet vuosien aikana ja niitä on mielenkiintoista seurailla erilaisissa sää- ja valo-olosuhteissa.
Seuraavassa vuoden ajalta kolme kuvausretkeä Oulun Oritkarin rannalle, suurin piirtein samoille jalan sijoille.


Surffaajat
 
24.11.2007
Jääpeitteen muodostuttua merelle ilmestyy hiihtäjiä. Kuivuneiden järviruokokasvustojen läpi johtaa lahdelle monia latuja. Kiireinen city-ihminen voi purkaa paineitaan perinteisellä liikkumistavalla. Nuorilla on omat modernit liikkumisharrastuksensa. Leijasurffauksessa voi kokea fyysisen rasituksen ohella vauhdin hurmaa.


Väsynyt varjo

Sorsapoikue
 
06.06.2008
Alkukesällä rentukoiden kelta täplittää matalan hiekkarannan reunaa. Ruovikot puskevat uutta kasvustoaan. Kerttusten jankutus täyttää äänimaiseman. Välillä kuovi päästää oman soinnikkaan lurituksensa ruovikon yllä.

Istuessani nauttimissa varhaisaamun äänistä, sinisorsaemo saattelee ihmetteleviä poikasiaan rannan saloihin.


Toimintaa rannalla
 
Aamutuntien aikana rannalla alkaa ilmetä muutakin liikettä. Tasainen ja tiivis hiekkaranta kiinnostaa läheisen Äimäraution ravimiehiä. Ranta on oivallinen paikka treenauttaa kilpahevosia.


Tuplaisku
02.07.2008
Ukkoset ovat kuuluneet aika ajoin kuluvan kesän sääilmiöihin. Kaupungilla asioidessani huomasin lupaavan näköisiä pilviä Kempeleen lahden yllä. Kiirehdin tutulle kuvauspaikalleni. Jalustaa pystyttäessäni välähtelivät ensimmäiset salamat lahden takana. Suuntasin kameran kohti Kaakkuria, jossa pilviä näytti olevan neljässä kerroksessa ja salamoita välähteli sopivan suppealla alueella. Luonnon ilotulitusta jatkui toista tuntia. Yli 99 prosenttia laukauksista oli turhia, mutta kymmeneen ruutuun taltioitui salamanpurkaus, parhaimpiin jopa kaksi.


Cumulonimbus
Salamointi hiipui, mutta pilvimaisema muuttui yhä komeammaksi. Tummat, paksut, vesipisaroiden kyllästämät pilvet alkoivat vyöryä luoteeseen. Voimakkaissa ilmavirtauksissa pilvien muodot vaihtuivat alituisesti. Vaihdoin laajakulmaobjektiivin ja käänsin kameran kohti Oulunsaloa…