Pertti ja Raija Väyrynen   
Peltovalvatin, Sonchus arvensis, siemenpankki

Peltovalvatin siemeniä
 
Lukuisat kasvit turvaavat olemassaolonsa vaikeiden aikojen yli sitkeillä pitkiäkin aikoja maaperässä itävinä säilyvilla siemenillä. Ilmiötä nimitetään siemenpankiksi.


Peltovalvatti valtaa pellon
 
Kesä 2008 oli erityisen sateinen ja viileä. Etelän heinille (=viljat) ei siementuotanto oikein tahtonut onnistua. Peltovalvatin maassa uinuneet siemenet sitävastoin heräsivät joukolla kasvamaan ja elokuun loppulla suuret peltoalat olivat valvatin valtaamia.


Peltovalvatti on kookas kasvi
Valvatti on komea jopa 1½ -metriseksi kasvava voikukan sukulainen.


Peltovalvatin kukkamykeröitä
 
Valvatin kukka (oikeasti kukinto)on samanlainen kuin muillakin mykerökukkaisilla eli sikurikasveilla. Jokainen kukinto tuottaa satoja lenninhaivenellisia siemeniä, jotka leviävät tuulen vieminä pitkiäkin matkoja.Peltovalvatin pähkylämykerö

Pienenkin pellon valvatit tuottavat miljoonia siemeniä
 
Yksittäinen valvatti voi tuottaa jopa 6000 siementä. Pienelläkin pellolla valvatteja voi olla tuhansia, hyvänä "valvattikesänä" valvatin siemenpankkitili saa mahtavan talletuksen josta heikompien vuosien tappiot on hyvä korvata. Jopa arkkivihollinen, maamies, kunnioittaa valvattia arvonimella kestorikkaruoho, mitä nimikettä ei moni kasvi saavuta.