Riitta Mäkelä   Oulu
Marraskuun kukat
Oulun korkeudellakin syksy 2008 on ollut lämmin ja sateinen. Pitkään tuntui, että olipa kesä tai alkutalvi, niin aina on lämpömittarissa +10 C. Luonto jokivarressa ja puutarhassa jatkoi pitkää syksyään.

Marraskuun alun lumimyrsky katkaisi – mutta vain hetkeksi – pimeyden. Monet kasvit eivät muutaman päivän kylmyydestä välittäneet mitään.

Nämä kukat kuvasin kaamoksen puolenpäivän hetkinä 12.-13.11.2008. Heti tämän jälkeen tuli pikkupakkanen, vähän lunta – ja aurinko paistoi.


Niittyleinikki
Niittyleinikki kukki Oulujoen rannassa. Tosin kukkavarsi jo taipuneena. Uudet kukannuput olivat odottamassa toiveikkaan terhakkaina.

Voikukka
Vankan voikukan nupusta näkyi jo keltaista. Siemenhaituvapallo kuitenkin pysyi tiukasti kuoressaan.

Pihasaunakukka
Pihasaunakukka oli samoin vankka ja voimallinen sekä keräsi kaiken kosteuden itseensä. Varsinkin uuden venevalkaman rannan muhevassa mullassa saunakukan valkoisia kukintoja oli todella paljon.

Näiden lisäksi jokirannassa kukkivat ainakin pietaryrtti, valvatti ja tarkemmin tunnistamatta jäänyt pieni litukasvi.

Sarviorvokki
Puutarhassa sarviorvokki kukkii vuosittain jäänkin keskellä, saati nyt

Isomaksaruoho
Samaa voi sanoa syksyisin aina vaan komeammaksi tulevasta isomaksaruohosta.

Europeana
Ruusupenkin tummanpunainen Europeana on syksyn vakioilahduttajia.


Leimukukka
Leimukukka tuskin kukki ollenkaan syyskesän sateissa. Nuput jäivät odottamaan parempaa aikaa. Eikä sitä kait enää tule.Puutarhassa oli vielä muitakin. Kultapallon kukat olivat jo hieman ruskettuneita. La Paloma –ruusun jo hieman nuhraantuneen valkoiset nuput pullistelivat. Maahan laskeutuneet koreakärsämöt eli tuhannenkauniit olivat kuin valkoisia lumipisteitä. Ja kaunokainen eli bellis perennis on kuin sarviorvokki, syksyllä viimeinen ja keväällä ensimmäinen.