Sirpa Koskinen   Sahara, Eqypti
Erämaalaivan kyydissä

 
 
Suuret osat Egyptiä ovat Saharan autiomaata ja harvaan asuttuja. Tämä maailman suurin kuivuusaavikko on 2,5 miljoonaa vuotta vanha ja noin 6000 km pitkä ja 2000 km leveä. Sahara ulottuu lännessä Atlanttiin ja idässä Punaiseenmereen, jossa sitä reunustaa Punaisenmeren vuoristo.


 
 
Aavikolla näkyvä kangastus on ilmakehän lämpötilakerrostuneisuudesta aiheutuva harhanäky. Tyypillisimmät kangastukset näyttävät vesilätäköiltä. Erilämpöiset ilmakerrokset voivat toimia kuten peilit/linssit ja vääristävät siten kohteen paikkaa tai muotoa. Itse asiassa lätäkkö on kuva taivaasta; taivaalta tuleva valo on taittunut maanpinnan lähellä olevassa lämpimästä
ilmakerroksesta takaisin ylös katsojan silmään.


 
 
Beduiinien eli aavikolla asuvien paimentolaisten elämä keskittyy karjan kasvattamiseen. Yhteisö elää vaeltamalla karjansa (kamelit, lampaat, vuohet) kanssa etsien sille niin vettä kuin vihreitä laitumia. Kamelin ja vuohen maidosta valmistetaan jogurttia ja voita. Aavikon keitailta kerätään taateleita ja muita hedelmiä. Naiset valmistavat karkeasta jauhosta leipää nuotiolla, jossa polttopuuna käytetään kamelin lantaa.


 
Aavikkoalueen kuumuudesta johtuen beduiinit pukeutuvat pitkiin ja kevyisiin ”kaapuihin”. Näin ilma pääsee vapaasti liikkumaan vaatteen alla ja samalla se antaa suojan polttavalta auringolta ja puhaltavilta hiekkatuulilta.


 
 
Kameli on saanut kunnianimen erämaan laiva. Sukuun kuuluu kaksi lajia, yksikyttyräinen dromedaari (Camelus dromedarius) ja kaksikyttyräinen kameli (Camelus bactrianus). Suurin osa kesyistä kameleista on yksikyttyräisiä.
Rasvakudoksesta koostuvan, ravintoa säilövän kyttyränsä ansiosta kameli pystyy elämään pitkiä aikoja vähällä ruualla ja vedellä, mutta keitaalle päästyään kameli voi juoda suuret määrät vettä. Kameli voi elää yli 50 vuotta, joten se on nisäkkääksi hyvin pitkäikäinen.


 
Aavikolla voi nykyään luovia myöskin nykyaikaisen ”erämaalaivan” eli jeepin kyydissä…


© Sirpa Koskinen
Kuvien kaikki oikeudet kuuluvat kuvaajalle.