Raija ja Pertti Väyrynen   Oulu
Wappupolku Oulussa 2009
 
Wappu on kevään ja uuden elämän juhla. Kasvien herääminen talviunestaan ja ensimmäisten kukkien ilmestyminen on muuttolintujen ohella kevään ja tulevan kesän alkusoitto.

Mitä olisi kaunis lämmin Wappu ilman lintujen ääniä ja ensimmäisiä kevätkukkia?Sinivuokko
 
Sinivuokko, Hepatica nobilis, on varhaisimpia kukkijoita Oulun korkeudella .Se aloittaa kukkimisen lehtien ja maavarren ravintovaroilla heti roudan sulettua juurten ympäriltä. Sinivuokko on todennäköisesti ihmisen tänne siirtämä. Ainoa oululainen "luonnonvarainen" esiintymä Hietasaaressa lienee aikoinaan villojen puutarhoista karanneiden jälkeläisiä.Leskenlehti
Leskenlehti, Tussilago farfara, kukkii myös heti pintaroudan sulettua. Kiireeesti se työntää kukkansa ylös sorasta jo ennen lehtiä. Näin se pääsee hyödyntämään ensimmäiset talviunestaan heränneet ja nälkäiset pölyttäjähyönteiset ennen muita mesikukkia. Ihmisen tapa kasailla soraa tienpenkoiksi ja meluvalleiksi on laajentanut tämän soravyörymien ja jokipenkkojen pioneerin elinalaa merkittävästi.

Ruttojuuri
 
Leskenlehden sukulainen etelän ruttojuuri, Petasites hybridus, kukkii myös ensin ja kasvattaa mahtavat lehtensä vasta myöhemmin keskikesällä. Se on antoisa mesilähde kevään ensimmäisille kimalaisille ja perhosille.
Tupasvilla
Wapun aikoihin suot ovat vielä tukevasti jäässä. Korkeimmat tuppaat ovat jo sulaneet ja tupasvilla, Eriophorum vaginatum, aloittaa kukintansa. Myöhemmin kesällä sen valkeat kukinnot ovatkin jo siemenasteella kun useimmat kilpailijat vasta aloittavat.Krookus
 
Kevään puutarhakukista useimmat ovat sipulikasveja, kuten esim.krookukset. Ne ovat täysin ihmisen jatkuvasta istutustoiminnasta riippuvaisia Ovelasti ne houkuttelevat kauniilla kukillaan ihmiset levittämään sipuleitaan jopa satoja kilometrejä niiden luonnollista asuinaluetta pohjoisemmaksi .


 
Kevät saa ihmiset tekemään muitakin kummallisia ja vaikeasti järjellä perusteltavia asioita, kuten juomaan runsaasti "wappusimaa". Kauniit kevätkukat hyödyntävät tätä ihmisen keväthuumaa ja tarjoavat vastineeksi silmäniloa.

Nautitaan. Kevät ei kestä kuin hetkisen.