Raija ja Pertti Väyrynen   Oulu
Rämeruoste kukkii Oulun seudulla 2009

 
 
Kuusensuopursuruoste eli rämeruoste Chrysomyxa ledi on tänä kesänä herättänyt huomiota näyttävällä itiömuodostuksellaan. Oulujoella itiölautat värjäsivät vedenkalvon kullankeltaiseksi keskikesällä. Itiöpöly kertyi vesistöihin kuusissa pölyävistä rämeruosteen helmi-itiöistä.


 
Helmi-itiöpesäkkeet avautuvat kuusen neulasisssa heinäkuun lopulla kun infektoituneet neulaset ovat kellastuneet kullankeltaisiksi.

 
 
Rämeruosteen pääisäntä on suopursu Rhododendron tomentosum aiemmin Ledum palustre, missä se myös talvehtii. Suopursulla sen elämä on huomaamatonta ja näkyy vain joidenkin lehtien aikaisena ruskaantumisena eli lehtivihreän häviämisenä niistä jo keskikesällä.


 
 
Kuuseen rämeruoste iskee alkukesällä, jos sää on viileä ja sateinen, uusien kuusenkerkkien ollessa vielä pehmeäpintaisia ja vastustuskyvyttömiä. Jos säät ovat ruosteelle otolliset, melkein kaikki uudet vuosikasvaimet infektoituvat ja kuusikot kellastuvat.

 
Vaikka pahimmillaan tai upeimmillaan -miten sen nyt ottaa- kuuset näyttävät täysin kullankeltaisilta, kuitenkin vain uusimmat neulaset ja uusimmat vuosikasvaimet eli kerkät tuhoutuvat. Kuusi kestää sen hyvin, ja jo seuraaavana kesänä se on täysin toipunut.

Kuusensuopursuruoste kukkii kuusessa ehken kerran vuosikymmenessä ja koristelee kuuset hienommin kuin ihminen jouluna. Eikä tämä koristelu ole kuusella suinkaan viimeinen, vaan se jatkaa edelleen elämäänsä vuosia jopa vuosikymmeniä ja voi saada kultakäädyt useasti elämänsä aikana.