Taisto Niskanen   
Majavalammella

Luonnonystävänä kuulun ihmistyyppiin, jolle on kasaantunut aikojen saatossa luontoon läheisesti liittyviä harrastuksia enemmänkin. Mökkeily, metsästys, kalastus, musiikki, kirjallisuus ovat olleet usein ohjaamassa toimintaa johonkin suuntaan. Joskus nämä harrastukset tuntuvat kuitenkin olevan vähemmän kiinnostavia kuin ne, joissa itse luonto on tarkkailtavana. Aidot luonnontapahtumat ja kauneuselämykset vuodenaikojen vaihtelujen kiihottavassa rytmissä ovat asioita, joissa tuntuu oikean elämän maku.

Majavien pesimälampi Kainuussa on muutaman vuoden ajan ollut tällainen aitoja luontoelämyksiä tarjoava kohde, jonne teen luontokuvausretkiä sopivan tilaisuuden tullen. Yllätyksiäkin on joskus lammella kokemuksia anovalle tarjota.


Heinäkuun kymmenennen päivän iltana kuuden aikoihin lammella oli vielä rauhallista. Sinisorsaemo vain komenteli karhealla prää-prää-prähp-kväh-kvä-ääntelyllään suurta poikuettaan pysymään heinikon suojassa. Metsäviklon ja liron poikueita lenteli vielä lammen reunamilla lentoharjoituksissaan - varmaankin piakkoin alkavan muuton vuoksi.

Pari tuntia myöhemmin tuli vaihtelua äänimaisemaan sitäkin enemmän, kun kurkipariskunta asteli metsän suojasta lammen rantaan ja alkoi esittää trumpettimaista pesimäsuon huutoaan : krrru-ih kkro, krrru-ih kkro ...
Tämä fanfaarimainen toitotus kuului varmaan majavien pesän sisällekin ja herätti päiväuniset majavat.
Pesän läheisyydessä alkoi tyyni lammen pinta väreillä ja pian sieltä lähestyi vesivana, jonka kärkenä vedenpinnan yläpuolella näkyivät pienet korvat ja ahneesti ilmaa nuuhkivat väreilevät sieraimet.

Lammen vastakkaisella rannalla joutsenpariskunta yhtyi tähän iltakonserttiin ääntelemällä vaimeasti soinnukkaita hong-KANG -kurkkuääniään. Veden nousu majavien ansiosta oli tehnyt myös joutsenien pesimisen mahdolliseksi muuten saarettomalla ja suojattomalla lammella.

Pienen kierroksen jälkeen vesivanasta nousi rannalle tuuheakarvainen jyrsijä raaputtaen etutassullaan suupieltä kuin
tuumaillen, mikä mahtoi olla tuo rantamättäällä jalat vedessä istuva ja outoa vekotinta raksuttava olio.
Ihmettely oli pian molemminpuolista, kun tämä viimevuotinen majavanpoikanen laskeutui takaisin veteen ja alkoi lähestyä
kuvaajaa uiden veden täyttämää ojaa myöten, samalla nuuhkien ja tutkivasti katsoen.

Etäisyyttä oli nelisen metriä, kun utelias poikanen rohkeasti pysähtyi liikkumattomaksi lähes kymmeneksi sekunniksi.
Edes veden loiske ei sitä häirinnyt kuvaajan kääntyessä kamerajalustoineen värähtämättä tarkastelevan suuren silmän
suuntaan. Tuntuipa jopa kuin välillämme olisi hetken aikaa ollut jonkinlainen ymmärtävä ystävyys ...

... tutkimus päättyi nopeaan pöyrähdykseen paluusuuntaan ja joutuisaan uintiin takaisin lammelle ...

... josta kuuluikin hetken päästä suomupeitteisellä litteällä hännällä veteen läimäytetty varoitusääni.

Nykyisin amerikanmajavaksi nimetty, entinen kanadanmajava, on saanut kannettavakseen ei-toivotun ulkomaalaisen
leimaa. Ymmärtämystä ei ainakaan näytä löytyvän kymmeniä tuhansia hehtaareja metsää omistavilta metsäyhtiöiltä.
Majavien rakentamat padot tuhotaan tehokkaasti kaivinkoneilla ja räjähteillä, vaikka puutuhoja on havaittavissa ainoastaan pesimälammen rannoilla, jotka ovat muutenkin hyötykäyttöön sopimattomia alueita.
Pienikin padottu vesistö toisi monelle kahlaajalajille, sorsalinnuille ja joutsenille oivallisen pesimäalueen. Pitäisi nähdä metsäluonto puilta - niin kuin sanotaan.

Auringon laskettua horisontin taakse pilvistä heijastuva valo valaisi vielä lammen pintaa nuoren majavan noustessa uudelleen rantaan iltapalalle pureskelemaan varmaankin vanhempien tuomaa mehevää oksaa. Kaksivuotiaaksi poikaset saavat vielä olla emojensa kanssa, mutta sitten niiden on lähdettävä etsimään omaa sopivaa vesistöä patoamista ja pesäntekoa varten - jos elävät niin pitkään.

Tällaiset tunteikkaat luontoelämykset erämaalammella ovat täysin verrattavissa kiiltävissä taidesaleissa esitettäviin korkeimpiinkin taidenautintoihin inhimillisen kulttuurin saavutusten parissa.

Nauttikoon kuka osaa ja ymmärtää!

Ääninäyte majavalammelta