Elja Herva   
Kiirunan keskitalvi

Kiirunakoiras tammikuun auringossa

Kiiruna (Lagopus mutus) on sirkumpolaarinen, Pohjoista jäämerta ympäröivien mannerten ja monien saarten lintu. Se on ainoa lintulaji, joka elää ympäri vuoden arktisilla pesimäalueillaan.



Vuoden viimeiset auringonsäteet Pallaksen Taivaskerolla. Etualalla porojen kaivoksia.
Talvella kiirunat etsivät ruokansa tunturihuippujen tuulenpaljastamilta, mutta ne hyötyvät myös porojen kaivoksista.

Poroja kaivutöissä

Kaksi kiirunanaarasta porojen kaivoksella

Kiirunakoiraiden kiistaa kaivoksen omistuksesta
Kiirunat osaavat itsekin kaivaa ravintonsa (variksenmarja ja sen silmut, tunturivihvilän siemenet yms) lumen alta. Ne tekevä lumeen jopa tunneleita. Ehkä ne voivat viettää lumen alla pitkiäkin aikoja syöden ja nukkuen.
 

Kiirunakoiraita
 
Auringoton aika kestää Pallaksen tasolla noin kuukauden, mutta tammikuun lopussa auringon valo on vielä kalpea ja tehoton – mutta ehkä kiiruna saa lämpöä siitäkin.