Pertti Väyrynen   Oulun ympäristö
Lunta- Wanhan ajan talvi 2010
Ilmasto-manaajista piittaamatta säät eivät näytä pihtailevan lumen määrässä. Miesmuistiin ei Pohjois-Pohjanmaalla ole ollut näin komiaa lumitalvea.

Varessäikän talvi on komeimmillaan . Merelläkin lunta on melkein puoli metriä. Yleensä kevät tuulet haihduttavat lumen jäältä, mutta nyt taitavat "kelkkakelit" loppua lyhyeen kun suojasäät muuttavat lumen Lynxin kulkemattomaksi vesiloskaksi.

Marjaniemen viimeiset troolarit saavat vielä odotella keväthuoltajia. Paattien välissä olevaan parimetriseen kinokseen olisi helppo kaivaa tilava yöpymisluola. Valitettavasti vieressäolevan kylttin mukaan "Leiriytyminen on kielletty" Ilmeisesti joku on yrittänyt luomuilla.

Maalistykkyä hailuotolaiseen malliin Marjaniemen kalastajakylässä

Kirkkosalmella vielä täystalvi. Viiden viikon päästä pitäisi nokikanojen jo rähistä sulassa salmessa ja selvitellä reviirirajoja. Kiirettä pitää, mutta kevät on aina tullut kuitenkin ajallaan. Eiköhän tänäkin vuonna.

Limingan lahti on vielä hiihtäjien valloittama lumilakeus. Lunta on niin paksulti ettei moottorikelkkoja ole juuri liikkeellä.