Anna-Maria Kantola   
Iltasoutelu Inkoon saaristossa

.
On myrskyinen ja sateinen elokuun alku. Kun sää lopulta poutaantuu lähden illalla soutaen Själön ja Ekenholmenin saarten ympäri.

Kamera on varalta mukana. Olen useasti yrittänyt saada napatuksi kuvan harmaahaikarasta, tuosta Suomenlahden saariston uudesta tulokkaasta, joka seisoo kuin patsas rantakalliolla. Se on arka ja lähtee liikkeelle heti kun lähistöllä on pientäkin liikettä.

.
Siinä hiljaa soudellessa huomaan rannalla noin 100m päässä linnun kalliolla. Nyt malttia, varovasti airot ylös veneeseen, kamera esiin ja valmiuteen. Tuuli kuljettaa venettä lähemmäksi.

Jonkin matkan päässä linnusta huomaan kivellä toisenkin haikaran. Saan napatuksi muutaman kuvan ennenkuin se säikähtää ja lähtee lentoon.

Olen niin ”tärinässä” haikaran saamisesta kuvaan, että vasta myöhemmin kuvia ladatessa tietokoneelle huomaan peuran olleen rannassa kaiken aikaa haikaroiden kanssa seurustelemassa.

Rannassa on nyt peura joka poistuu arvokkaasti paikalta kun sen rauhaa on häiritty.

Sama toistuu vielä seuraavassa poukamassa. Pienen saaren eläimet näyttävät olevan joukolla liikkeellä.

Myrskyn lopulta laannuttua eläimet ovat tulleet esiin kuka mistäkin suojasta nauttien illan tyynestä rauhasta kuten minäkin. Yhden illan souturetkellä en ole ennen enkä sen jälkeen kokenut vastaavaa.