Taisto Niskanen   Paljakkavaara
Lumikenkäkävelyllä
Lumikengät ovat mainiot välineet luontokuvaajille liikuttaessa luonnontilaisessa, lumisessa ja korkeuseroiltaan vaihtelevassa maastossa. Kantopinta-alaltaan riittävän suuret lumikengät (pituus vähintään 90 cm) mahdollistavat liikkumisen lumessa, johon ei ole vielä muodostunut suojasään aiheuttamaa välihanki-kerrosta. Niiden kiinnitysmekanismin tulee olla pohjaltaan koko kengän pituinen sekä tukeva myös sivusuunnassa (kaksi pykällettyä kiinnityssankaa edessä ja säädettävä kantatukihihna). Laajalla sommalla varustetut (esim. Ruotsin armeijan ylijäämätarvikkeista valitut) sauvat ovat välttämättömät useita tunteja kestävällä retkellä. Matkaan valmistaudutaan hyvin: pakataan kameravarusteet vyölaukkuun; varataan reppuun tai rinkkaan juomaa, eväät ja lämpöiset varavaatteet; sujautetaan puseron taskuun kartta ja kompassi. Sitten suunnistetaan kohden houkuttelevia, kuvauksellisen näköisiä maastoja.

Maaliskuun alkupuolella, kuun ollessa pimeimmillään, lumikenkäilin muutamia kertoja Puolangan, Hyrynsalmen ja Ristijärven rajamailla sijaitsevalla Paljakkavaaralla (ei saa sekoittaa samannimiseen mutkamäkikeskukseen, joka sijaitsee viereisessä Latvavaarassa). Sieltä löytyy vielä kirveen koskematonta kuusimetsää ja erämaista luontomaisemaa. Paljakkavaaran pohjoisosaan onkin perustettu 27,86 neliökilometrin suuruinen luonnonpuisto. Maasto on kasvultaan rehevää. Olen kuullut, että siellä on aikoinaan pidetty hevosia vapaasti laitumella. Soitten ympäröimä suuri vaaran laki on muodostanut niille suojaisan luonnonmukaisen laitumen, jollaisesta nykyajan hepat voivat vain uneksia pienissä piha-aituuksissaan.

.

.

Kevyt untuvamainen pakkaslumi oli tuulen tuomana levinnyt tasaisesti kuusten oksistoon.

.

Oli pysähdyttävä välillä ihmettelemään tähtien runsautta ja Luonnon suuruutta.

.

Napatähti l. Pohjantähti tuli hyvin esiin viidentoista minuutin (15 min) valotusajalla.

.
Lumikenkäkävelyharrastuksen soisi lisääntyvän. Silloin ei tarvittaisi metsään hakattuja aukkoja latupohjia ja valopylväitä
varten - pelkkä otsalamppu riittää valolähteeksi - eikä koneellista jatkuvaa kunnossapitoa, jollaista nykyiset
ns. "hiihtobaanat" vaativat. Mikä hienointa: voi lähteä metsän reunasta sopivaksi katsomaansa suuntaan, antaa
mielikuvien lentää ja nauttia luonnosta.