Ilkka Haapavirta   Heinä-Suvanto, Viitasaari.
Heinä-Suvannolla

 

 
Heinä-Suvantoa sanotaan Keski-Suomen parhaaksi kosteikoksi. Se sijaitsee Viitasaaren kunnan - tai siis kaupungin - itäreunalla entisten Keski-Suomen ja Kuopion läänien rajalla.

Heinä-Suvanto oli ennen järvi, joka päätettiin kuivattaa. Nykyään se on keväällä veden peitossa ja heinittyy kesän mittaan jättäen vain kapean vesiuoman keskelleen. Se on päätetty lähiaikoina kunnostaa lähemmäs alkuperäistä tilaansa.

Heinä-Suvanto on muuttoaikana merkittävä lintupaikka, mutta esimerkiksi joutsenia tapaa siellä läpi kesän. Niitä on tosin vaikeampi seurata pitkän heinikon keskellä olevassa uomassa.

Suoalueen pohjoispuolella on kaksi lintutornia, joihin pääsee pitkospuita pitkin parkkipaikalta. Pitkospuut ovat helppokulkuiset, mutta matka torneille saattaa tuntua sunnuntaituristista pitkältä.

Pitkospuilta on myös vedetty pari tarkkailupistettä maan tasalle aukean reunalle. Muuten ei suon reunaan pääsekään, sillä veden vallassa oleva mättäikkö on kävelykelvotonta.
Suon laitamien 'vesivahingoista' kärsineet puut tarjoavat myös mielenkiintoista katseltavaa ja kuvattavaa. Komeat naavaiset oksat tarjoavat myös laulu- ja ruokailupaikkoja useille lintulajeille.