Syyskuun jäsenilta

Jäsenilta pidetään keskiviikkona 18.9.2019 klo 18:00
osoitteessa Isokatu 56, toinen kerros, Oulu (Njetwork Inn)

Alla on tarkempi ohjelma. Matkaamme vuonotunnelmiin Tuulikin, Pian ja Tarjan opastamina. Pidämme myös perinteisen kesäkuvakisan (teemalla"lämpö") ja keskustelemme saadusta palautteesta ja sen aiheuttamista toimenpiteistä. Mahdollisesti aikaa jää myös Tikusta asiaa -esityksille.

OHJELMA

 

Tunnelmia Vuonolta

Tunnelmia Vuonolta -multimediaesitys kertoo alkukesän retkestä Varangille.

Tuulikki Korhonen, Pia Nissinen ja Tarja Paldanius kulkivat yhden viikon rantoja kuvaten ja kuunnellen aaltoja ja jäiden helinää Geatnjajavrin tunturijärvellä.
(Oheiset kuvat: Tuulikki K., Pia N. ja Tarja P.) 

 

Kesäkuvakisa

Tuo tikulla mukanasi maksimissaan 2 kuvaa kesäkisaan. Teemana on "lämpö". Tykin resoluutio: 1920 x 1200 pikseliä. Kuvat jpeg ja sRGB-formaatissa.

Talvi- ja kesäkuvakilpailujen säännöt

Sääntöjä on uudistettu tammikuussa 2019.

Kuvien määrä on maksimissaan 2 kpl/osallistuja. Talvikuvakilpailuun kuvien tulee olla otettu syyskuun ja huhtikuun jäseniltojen välisenä aikana ja kesäkuvakilpailuun huhtikuun ja syyskuun jäseniltojen välisenä aikana. 

Kilpailukuvien säätömahdollisuudet:

 • Kuva-alan muoto on vapaa ja kuva voi olla originaalista rajattu.
 • Kuvan kääntäminen (esim. 90°, peilikuvaksi tai ylösalaisin) on sallittua.
 • Tiedostosta voi tehdä myös mustavalkoisen tai sävytoonatun (esim. seepia) kilpailukuvan.
 • Kilpailuun ei voi osallistua (poikkeukset jäljempänä) fotomontaaseilla, trikkikuvilla tai muutoin manipuloiduilla kuvilla ja kuvan alkuperäisen sisällön muuttaminen on kielletty kuvaelementtejä siirtämällä, lisäämällä tai poistamalla.
 • Kennon pölystä johtuvat jäljet saa poistaa. Sävy- ja valoisuussäädöt, kohinanpoisto, terävöitykset, lievät pehmennykset yms. ovat sallittuja. Nämä säädöt voi tehdä kohtuutta käyttäen myös kuvan osa-alueille, mutta osa-aluesäädöt eivät saa peittää/häivyttää näkymättömiin kuvan yksittäisiä elementtejä.
 • Linssien vasta- tai sivuvalosta johtuvat heijastumat voi poistaa kohtuutta käyttäen tummentamalla, vaalentamalla tai väriä muuttamalla, mutta sisältöä ei saa kopioida muualta heijastuksen paikalle (esimerkiksi kloonityökalua käyttäen).
 • Objektiiveista johtuvia linssivääristymiä, kuten ns. tynnyrivääristymiä, voi kuvankäsittelyssä kohtuullisesti suoristaa siten, että kuva vastaa paremmin todellisuutta.
 • Lopputuloksen tulee kohtuudella ilmentää nähtyä kuvaustilannetta tai sen tunnelmaa, eikä kuvaa saa muuttaa selkeästi totuuden vastaiseksi (esimerkiksi muuttamalla päivä yöksi, raa'an marjan väri kypsäksi tai sulkimen pysäyttämä liike epäteräväksi).
 • Kuviin ei saa lisätä kehyksiä, vesileimaa, tekstiä, kuvaajan tai kuvan nimeä, logoa tms.
 • Panoraama: kuvat voi liittää kamerassa tai kuvankäsittelyohjelmassa toisiinsa laajemman jatkuvan kuva-alueen saamiseksi.
 • Dynamiikan laajennus (HDR) on sallittua kameran lisäksi kuvankäsittelyohjelmalla: samasta kohteesta eri valotuksilla otetut kuvat yhdistetään suuremman sävytoistoalueen saamiseksi.
 • Terävyysalueen laajennus (focus stacking): samasta kohteesta eri tarkennuksilla otetut kuvat voi yhdistää kamerassa tai kuvankäsittelyohjelmassa suuremman syväterävyyden aikaansaamiseksi.
 • Päällekkäisvalotus, on sallittua jos se tehdään kameralla kuvaustilanteessa, ei kuvankäsittelyohjelmassa. Päällekkäisten valotusten määrää ei ole rajoitettu.

Yhdistelmissä kaikkien kuvien tulee olla otettu 12 tunnin sisällä. Jos panoraamakuvassa on eläimiä, sama eläinyksilö ei saa toistua useampaan kertaan eivätkä muutkaan eläimet saa olla oleellisesti eri lailla kuin olivat yhtä aikaa. (Esimerkiksi sellainen yhdistelmä on kielletty, jossa maiseman toiseen laitaan ensin kuvataan jänis ja sitten kuvakokonaisuuteen yhdistetään toiseen laitaan myöhemmin ilmestynyt toinen jänis tai muu eläin).

Kilpailuun voi osallistua myös ulkomailla otetuilla kuvilla. Kilpailuun ei voi osallistua aiemmin Polun kuvakilpailuissa palkituilla kuvilla. Kilpailuun ei voi osallistua kuvilla, joita henkilö on esittänyt kyseisen saman tapahtuman aikana ennen kuvakilpailua (samassa kuvaillassa tai syyspolkukisan kohdalla Syyspolku-tapahtumassa).

Kilpailuun osallistutaan digitaalisilla tiedostoilla, myös diat ja negatiivit vain digitoituina. Kuvaaja vastaa kilpailutiedostojen teknisestä toimivuudesta. Kuvat tullaan esittämään 1920x1200 pikselin dataprojektorilla, joten kuvien on hyvä olla vähintään ko. resoluutiossa (saavat siis olla isompiakin).

Kuvaajalla tulee olla täydet oikeudet kuvaan ja sen tulee olla hänen itsensä ottama. Pyydettäessä kuvaajan on voitava esittää kuvastaan originaalitiedosto. Originaalitiedostolla tarkoitetaan alkuperäistä muokkaamatonta tiedostoa (raw, dng, jpg, CR2, NEF jne.). Yhdistyksen hallitus voi hylätä kilpailusääntöjen vastaisen kuvan - tai kilpailijan, joka on toiminut näiden sääntöjen vastaisesti.

 

Palautelaatikko

Palautelaatikko on taas paikalla jäsenillassa. Kerromme myös keväällä saadusta palautteesta ja miten siihen on reagoitu.

 

backtotop